Els gols fora valen doble



Sovint el món del futbol ens sedueix amb frases tan cèlebres i populars com l'expressada en el títol d'aquest article. Frases que, de tant repetir-les, acaben convertint-se en obvietats. El problema és que de vegades allò que sembla obvi no ho és.

"Doble" significa "que és igual a dues vegades una altra magnitud". No ho dic jo, ho l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Per tant, si els gols fora de casa valen doble vol dir que el Madrid va guanyar al Camp Nou 3 a 4. Evidentment, pots parar aquí de llegir i prendre’m per imbècil (no fallaries). Però a mi em dóna la sensació que una persona que no sàpiga de futbol pensa exactament l'expressat anteriorment si li diuen: "escolta Xavier, que el Madrid va fer dos gols al Camp Nou i, ja saps, fora de casa els gols valen doble" .

Tot i que en aquest país hi ha poca gent que no li agradi el futbol o que, com a mínim, no sàpiga de què va aquest esport. És per això que em sorprèn que aquesta última setmana s'hagi utilitzat aquesta frase des del centre del dònut (és una metàfora de la península ibèrica, obvi, oi?) per recalcar el suposat favoritisme del Madrid. Sobretot després de mostrar una imatge dolenta en el partit d'anada i també en les dues primeres jornades de lliga. "El Madrid és favorit, va marcar dos gols a Barcelona", han repetit fins a la sacietat.

I em sorprèn aquesta manca de saviesa futbolística, sincerament. Perquè va ser allà on es va inventar el futbol (el de veritat, és clar). On va néixer el millor equip de la història. On es coneix el reglament arbitral prou bé per poder criticar totes les decisions que no els afavoreixin. Però sobretot, i sent molt obvi, perquè van perdre el primer partit clarament per 3 a 2 i perquè fins ara Mourinho no ha guanyat al Barcelona al Bernabéu.

Per això no em sembla obvi que es creguin favorits o que pensin que perdre 3 a 2 és un bon resultat. En canvi, sí que em sembla òbvia la intenció d'amagar les seves misèries, les que els han portat a perdre cinc punts en dues jornades. O els seus problemes al vestidor amb jugadors com Ricardo Kaka. Tot i això, el Reial Madrid és el Reial Madrid, el millor equip del segle XX ,i si guanyen, se'ls felicitarà i se'ls donarà l'enhorabona com bons perdedors. Una detall que als culers els sembla evident...

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada