El declivi del bàsquet europeu



Davant d'una jornada frenètica de futbol i una carrera de Fórmula 1 amb sorpresa inclosa a Montmeló, el bàsquet ha perdut la batalla mediàtica per atreure l'atenció del públic amb la seva Final Four. Potser una de les causes a Espanya ha estat l'eliminació del Barcelona a les semifinals, encara que gran part de culpa la té el poc nivell atacant exhibit en tots els partits.


Acostumats a grans puntuacions a la NBA (amb vuit minuts més per partit), les competicions europees de bàsquet estan perdent el que amb molt d'esforç van aconseguir l'última dècada: un espai propi. El bàsquet cobra força any rere any, allà on habitualment s'ha vist relegada a un segon lloc. El problema és que la competició americana és la que guanya adeptes, i no l'europea. Això es deu, principalment, a l'estil diferent de les dues competicions. La NBA premia l'atac, i a Europa es premia la tàctica, argument que els puristes del bàsquet europeu han defensat amb totes les seves forces els últims anys, quan el debat s'ha generalitzat. La qüestió és que la diferenciació en les normes condueix a un estil i l’altre cap a camins diferents. La NBA creix però l'Eurolliga i les lligues nacionals s'estanquen.

La solució és tan senzilla com canviar algunes normes: allunyar el triple, permetre els passos de sortida, o augmentar el temps de joc. Alguns ja s'han dut a terme però sense la repercussió necessària. És difícil canviar la mentalitat d'uns aficionats que porten molts anys acostumats a les mateixes regles. No obstant això, hi ha un canvi que dinamitaria el bàsquet europeu: la Lliga Europea. Una competició amb els millors, com a la NBA, però amb ascensos i descensos que sortirien dels play-off de les lligues nacionals.

Amb això s’aconseguiria el canvi sense gaires dificultats. És cert que s'hauria re planificar els ingressos dels equips per intentar evitar la desaparició de les lligues nacionals. Però igual que a la NBA hi ha una repartició econòmica justa entre els equips, la nova competició, que guanyaria molts adeptes, podria repartir proporcionalment els seus beneficis entre els equips de la gran lliga i els de les lligues nacionals. La proposta és difícil, sens dubte, però amb una bona planificació seria possible i es revitalitzaria un gran esport que a Europa perd força.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada